Groen hotel in een groene omgeving | Warmtepomp

Een groene warmwater voorziening voor een groen hotel in een groene omgeving

In het prachtige Barchem staat Landgoedhotel Woodbrooke. Het is het oudste conferentieoord en vergaderlocatie van de Achterhoek en zelfs van Nederland! Maar, dat zou je niet zeggen want de recente renovatie voorziet in een uiterst modern, heel duurzaam en super comfortabel hotel, waarbij iedere kamer separaat de verwarming en koeling kan regelen.

Installatiebedrijf Kimenai Technisch Beheer BV heeft ons benaderd voor de warm watervoorziening. Hiervoor zijn hogere temperaturen nodig dan voor de ruimteverwarming en dat is een specialisme op zich, zeker als je dat met een warmtepomp wil realiseren.

De uitdaging

Het hotel bestaat uit 30 kamers ieder met een eigen badkamer met inloopdouche. Er moet voldoende warmwater beschikbaar zijn op de piekmomenten in de ochtend en avond. Ook als het hotel volgeboekt is.

project aosmith hotel

De oplossing

Er zijn 5 thermische zonnepanelen geïnstalleerd die het warme water in het IT voorraadvat voorverwarmen. Zonnewarmte is de meest duurzame vorm van energie: je hebt alleen een circulatie pomp nodig om de warmte over te brengen. Alle warmte gaat regelrecht het water in. Na dit voorraadvat is een ST vat geplaatst dat door een warmtepomp wordt verwarmd. Als de zonnewarmte het water in het ST vat niet tot 55°C heeft kunnen verwarmen, dan schakelt de warmtepomp in. Het water wordt dan verder verwarmd naar een temperatuur van omstreeks 55°C. Tot slot zorgt een elektrische DRE Plus voor naverwarming tot de gevraagde temperatuur. Duurzaam door maximaal gebruik te maken van zonnewarmte en de warmtepomptechniek. Comfortabel en bedrijfszeker door de naverwarming met de DRE Plus. Legionella preventie is hiermee voorzien.

Aan dit systeem is ook een door A.O. Smith ontworpen schakelkast toegevoegd. Verder zijn we in staat om daarmee het systeem te optimaliseren. Wij kunnen vanachter ons bureau het systeem monitoren en instellingen wijzigen in overleg met de klant. Dat maakt het ook mogelijk om automatisch storingsmeldingen te ontvangen en indien mogelijk deze op afstand op te lossen. Een systeem op maat dus dat een signaal geeft wanneer er iets ongebruikelijks gebeurt zodat wij, of de installateur proactief kunnen reageren en ervoor kunnen zorgen dat de klant niet zonder warm water komt te zitten.

Dit systeem bestaat uit

  • 1 Enevator Standard AWHP 30 SLN
  • 5 thermische zonnepanelen 
  • 1 IT 500 vat
  • 1 ST 750 vat
  • 1 DRE Plus 52-18
Zonnepanelen project aosmith

Bij publicatie van deze referentie was de warmtepomp nog niet geleverd. Op de foto links zie je de oude CV ketel. Op de foto rechts zie je de plek waar de warmtepomp komt te staan. Zodra de warmtepomp geplaatst wordt, is het een kwestie van schakelaar bij de cv-ketel uit zetten en die van de warmtepomp aan.

In samenwerking met

Kimenai Technisch Beheer BV

Productinformatie

Enevator Air Standard
ST voorraadvat
ST
Dre Plus elektrische boiler met display
DRE Plus
Share this article