Warmtepomp Enevator Air Altus bij

Sengers Metaal

sengers metaal BV
Luyksgestel, Noord Brabant

Samen werken met Installateur:

samen werken met van der meijden

Sengers Metaal begon in 1983 in Luyksgestel. Een familiebedrijf met 58 medewerkers en specialist in het leveren van hoogwaardige metalen componenten waar vakmanschap voorop staat.

Sengers heeft de wens om steeds duurzamer te gaan produceren. Enerzijds vanwege het milieu en de belasting van ons klimaat, anderzijds ook vanwege de kosten en de financiële besparingen op de lange termijn. Toen het verwarmingssysteem van het kantoor en van één van de twee bedrijfshallen aan vervanging toe was, kwamen wij in gesprek met de eigenaren, Cees en Henk Sengers. Na de eerste ideeën te hebben gedeeld is de huisinstallateur van Sengers Metaal aangesloten, Frans van der Meijden uit Bergeijk.

We adviseerden de Enevator Air Altus. Dit is een lucht/water warmtepomp met het koudemiddel propaan (R290). Dat heeft een GWP (Global Warming Potential) van slechts 3 wat natuurlijk goed nieuws is voor ons klimaat, maar nog belangrijker, door dit koudemiddel kan deze warmtepomp een aanvoertemperatuur van 70°C bereiken. Dat betekent dat Sengers Metaal het huidige afgiftesysteem voorlopig kan blijven gebruiken. En, dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Daarnaast worden er zonnepanelen geplaatst op het dak van het bedrijfspand. Deze dragen bij aan de stroomvoorziening voor de Enevator Air Altus.

Het installeren van een warmtepomp met propaan als koudemiddel vereist een gedegen aanpak. Propaan is erg brandbaar en dat betekent dat in de warmtepomp meerdere veiligheidsmarges zijn ingebouwd. In het geval dat er een interne lekkage van de platenwisselaar ontstaat is is er een mogelijkheid dat propaan het gebouw kan binnen treden via de aangesloten CV leidingen op de warmtepomp. Om die reden hebben wij daar nog een ontgasser als extra component in de CV aanvoerleiding aan toegevoegd. Deze ontgasser is in staat om bij interne lekkage het propaan dat vrijkomt op een veilige manier af te voeren en zo te voorkomen dat er een onveilige situatie kan ontstaan in het gebouw.

Onze levering betreft:

  • Enevator Air Altus 88 kW
  • 1 SBT voorraadvat van 1.000 ltr, speciaal ontwerp op basis van klantspecifieke wensen
  • 1 regelkast inclusief PLC (Programmable Logic Controller)

Voor dit project hebben wij een regelkast ontworpen. Deze regelkast maakt het voor Sengers Metaal eenvoudig om de installatie te bedienen en er wordt energetisch een optimaal rendement gerealiseerd. De PLC kan op afstand worden uitgelezen, zodat ook wij mee kunnen kijken. Zo kunnen de prestaties van het systeem worden gemeten en kunnen we contact opnemen als er iets moet worden bijgestuurd. (installatieschema weergeven).

 

 

Zoals bij de meeste warmtepomp installaties is ook hier voorzien in een back-up systeem d.m.v. een CV ketel. Een lucht/water – warmtepomp is qua rendement namelijk afhankelijk van omgevingstemperatuur. In tijden van extreme kou is een back-up in de vorm van een gasgestookt toestel daarom in veel gevallen een zeer goede keuze om ervoor te zorgen dat alle bedrijfsactiviteiten gewoon door blijven gaan ook als de temperatuur buiten tot ver onder nul zakt. Belangrijk dus voor de bedrijfszekerheid. In de praktijk verwachten we echter dat er minimaal gebruik van zal worden gemaakt.

 

Tot slot, onze samenwerking met Sengers Metaal gaat al vele jaren terug. Sengers maakt al sinds jaar en dag onder andere de Y-piece, het aansluitstuk voor de luchttoevoer en rookgasafvoer van onze BFC’s. Een kwalitatief zeer hoogwaardig onderdeel dat ervoor zorgt dat de BFC fluisterstil is.

Advies op maat nodig? 

Video

Producten gebruikt in deze oplossing

Projecten

Sportcomplex

Na een uitgebreide studie van de sportfaciliteiten in de Franse stad Vic-le-Comte (Auvergne) in 2008, is sportcomplex “André Boste” ingrijpend gemoderniseerd. Dit …

Minicamping ‘Op de veranda’

Op de in 2011 geopende minicamping ‘Op de veranda’ in Lage Mierde (Noord Brabant) is een SGE met 5 collectoren, drainback en …

Woonhuis

De ITS is uitgerust met 2 coils. In zonneopstelling wordt de bovenste coil van de ITS gekoppeld aan een CV, boiler of …

Melkveehouderij Fleerakkers

Melkveehouderij Fleerakkers in Duizel is uitgerust met 3 melkrobots en een melktank van 12.000 liter. Op deze melkveehouderij heeft Installatiebedrijf Will van …