Warmtepomp installatie bij

Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam Hague airport project
Rotterdam, Zuid Holland

In samenwerking met:

Op Rotterdam The Hague Airport, voormalig Vliegveld Zestienhoven, staat al jaren een A.O. Smith toestel voor de warmwatervoorziening. De laatste 10 jaar stond er een Innovo en daarvoor een BFC. Beiden toestellen zijn gasgestookte condenserende boilers met een rendement tot 109%.

De keuze voor A.O. Smith was dus niet zo moeilijk. Maar, de wereld verandert, het klimaat en duurzaamheid spelen een grotere rol en we zitten middenin een energie transitie. Rotterdam timmert hard aan de weg om een toekomstbestendige stad zonder aardgas te worden. Dat de stad dit serieus neemt kun je terug zien op Duurzaam010.nl. Daar staat alle informatie over duurzaamheid verzameld voor bewoners en bedrijven om zo samen deze doelstelling te behalen in 2050.

Voor Rotterdam The Hague Airport een reden om bij het vervangen van de warmwaterinstallatie te kiezen voor elektrificatie. Een heel logische keuze met 36.328 zonnepanelen naast de start-landingsbaan. Nog duurzamer werd het door te kiezen voor de Enevator Store. Dit is namelijk de grootste voorraadhoudende warmtepompboiler in Europa. Met een COP van 3,2 verbruikt deze ongeveer 3 x minder elektriciteit dan een elektrische boiler zou doen zonder warmtepomptechnologie.

De keuze voor een warmtepompboiler brengt in dit geval nog meer voordelen met zich mee. Bij de gasgestookte boilers was de standplaats van het toestel onder andere afhankelijk van de rookgasafvoer mogelijkheden. Het aankomst- en vertrekgebouw op het luchthaventerrein in Rotterdam is zo’n 200 meter lang. Onder de aankomst- en vertrekhal is een kelder met een eveneens 200 meter lange servicegang waar alle aansluitingen voor de voorzieningen in de aankomst- en vertrekhal te vinden zijn. De gasgestookte boilers stonden aan één kant van deze gang onder andere i.v.m. de rookgasafvoer. Dat betekent een lang leidingnet en automatisch een enorm circulatieverlies. De Enevator Store heeft geen rookgasafvoer en kon daardoor in het midden van de servicegang geplaatst worden, waardoor de circulatieverliezen aanmerkelijk verminderen.

 

Op het vliegveld wordt bovendien handig gebruik gemaakt van de koude lucht die de Enevator Store uitstoot. In deze servicegang onder het gebouw hangen o.a. ‘buitenunits’ van de airco’s van winkels en horeca in de vertrekhal, naast andere warmte producerende voorzieningen. Veel warme lucht dus die door de Enevator Store wordt gebruikt voor het produceren van warm tapwater, waardoor tegelijkertijd de temperatuur in de servicegang tot een aangenamer niveau wordt gekoeld.

Producten gebruikt in deze oplossing

Projecten

Sportcomplex

Na een uitgebreide studie van de sportfaciliteiten in de Franse stad Vic-le-Comte (Auvergne) in 2008, is sportcomplex “André Boste” ingrijpend gemoderniseerd. Dit …

Minicamping ‘Op de veranda’

Op de in 2011 geopende minicamping ‘Op de veranda’ in Lage Mierde (Noord Brabant) is een SGE met 5 collectoren, drainback en …

Woonhuis

De ITS is uitgerust met 2 coils. In zonneopstelling wordt de bovenste coil van de ITS gekoppeld aan een CV, boiler of …

Melkveehouderij Fleerakkers

Melkveehouderij Fleerakkers in Duizel is uitgerust met 3 melkrobots en een melktank van 12.000 liter. Op deze melkveehouderij heeft Installatiebedrijf Will van …