Elektrische warm water oplossing bij

SV Nieuwleusen

Overijssel, Nederland

In samenwerking met:

Projectleider: Hilco de Weerd

We doen het goed of we doen het niet.

Bij de renovatie van het gebouw waar de kleedkamers gevestigd zijn, was de wens of eigenlijk de eis dan ook dat ze van het gas af moesten. Om dat te realiseren is er een half jaar gewerkt aan het juiste ontwerp en de installatie van de apparatuur om te voorzien in het warme sanitaire water.

Naast de eis ‘van het gas af’, wilde de club ook graag de klimaatvriendelijke lijn doortrekken die ze ingezet hebben bij de nieuwbouw bij het hoofdveld waar de kantine en de kleedkamers van het eerste elftal gehuisvest zijn. Het werd een Enevator Air Premium (AWHP 60) lucht/ water warmtepomp, met een 1.500 liter tapwater vat, 500 liter CV vat en als naverwarmer een DRE Plus. De warmtepomp verwarmt het water voor en de DRE Plus brengt het water naar een temperatuur die hoog genoeg is om de retourtemperatuur in de circulatieleiding boven de 60 graden te houden.

Het gebouw is opgedeeld in 2 delen en er zijn twee identieke systemen geïnstalleerd die ieder voorzien in 2.000 liter water van 38 graden per piekperiode (half uur) en 30 KW CV-vermogen met de bestaande radiatoren. Daarmee voorziet dit warmwater systeem in zowel de tapwater behoefte als de centrale verwarming in de kleedlokalen.

Welke apparatuur is geïnstalleerd?:

2 x AWHP60

2 x1500 ltr tapwater vat

2 x 500 ltr cv vat

2 x DRE plus voor naverwarming

Schakelkast (meer info hierover nodig)

De schakelkast is ontworpen in samenwerking met Technisch installatiebedrijf A Heide BV. Hoewel het systeem al in gebruik is, werken wij intern momenteel aan de optimalisatie van deze warmwatervoorziening. Omdat een lucht/water warmtepomp sterk afhankelijk is van weersinvloeden, meten we onder andere of het zin heeft om het systeem volcontinu aan te laten staan of dat het energetisch interessanter is om het systeem deels op bepaalde onderdelen uit te zetten op tijden dat er geen activiteit is bij de sportvereniging.   We kunnen dit doen door middel van een PLC (Programmable Logic Controler) waarmee we het systeem tevens op afstand kunnen uitlezen en bedienen indien nodig.

 

Let op: Wij adviseren niet om het systeem volledig uit te zetten. I.v.m. legionella preventie moet een pomp in een circulatieleiding altijd draaien.

 

Aangezien er doordeweeks geen activiteiten plaatsvinden overdag, is er bovendien voor gekozen om de wekelijkse desinfectie van het hele systeem overdag te laten plaatsvinden. Dit kan namelijk alleen als er op hetzelfde moment geen afname is van tapwater. Dat is de reden dat dit in de meeste gevallen juist ’s nachts gebeurt. In dit geval kan er overdag maximaal gebruik gemaakt worden van de zonnepanelen die de gratis opgewekte elektrische energie terugleveren aan de installatie. De desinfectie gebeurt met behulp van de DRE Plus. Een elektrische boiler die door middel van het geïntegreerde display geprogrammeerd kan worden.

 

 

Waarom is er gekozen voor A.O. Smith producten?:

 

We werken vaker samen met Technisch installatiebedrijf A Heide BV.. Bij een project van deze omvang is het voor een installateur belangrijk om zeker te weten dat de producten geleverd worden op de afgesproken datum en dat hij bij ons terecht kan voor advies en assistentie. Dat vertrouwen in elkaar is belangrijk om goed werk af te leveren.

 

 

Producten gebruikt in deze oplossing

Projecten

Sportcomplex

Na een uitgebreide studie van de sportfaciliteiten in de Franse stad Vic-le-Comte (Auvergne) in 2008, is sportcomplex “André Boste” ingrijpend gemoderniseerd. Dit …

Minicamping ‘Op de veranda’

Op de in 2011 geopende minicamping ‘Op de veranda’ in Lage Mierde (Noord Brabant) is een SGE met 5 collectoren, drainback en …

Woonhuis

De ITS is uitgerust met 2 coils. In zonneopstelling wordt de bovenste coil van de ITS gekoppeld aan een CV, boiler of …

Melkveehouderij Fleerakkers

Melkveehouderij Fleerakkers in Duizel is uitgerust met 3 melkrobots en een melktank van 12.000 liter. Op deze melkveehouderij heeft Installatiebedrijf Will van …