Warmtepompsysteem met schakelkast op

Leger des Heils

Locatie: Den Haag, Zuid Holland

In samenwerkenmet:

Schwagermann Technisch Installatiebedrijf

Technisch installatiebedrijf Schwagermann

Groothandel Technische Unie

Technische Unie logo

Voor de tapwaterinstallatie bij de nieuwe opvanglocatie van het leger des Heils, Zichtenburg in Den Haag, leveren wij een warmtepompsysteem met schakelkast voor aansturing van het volledige systeem. In een schakelkast komen de verschillende onderdelen van het systeem bij elkaar. Een centrale besturing maakt het mogelijk om een warmwatersysteem dat bestaat uit meerdere toestellen en componenten, zo efficiënt mogelijk te laten draaien.

 

Bijvoorbeeld in het project Zichtenburg. Daar worden 2 warmtepompen in cascade geïnstalleerd. In cascade betekent dat, afhankelijk van de belasting van het systeem, er 1 óf 2 warmtepompen in bedrijf zijn. Dit in tegenstelling tot een parallelle installatie waar beide warmtepompen bij een warmtevraag tegelijkertijd aangestuurd worden. Bij een cascade regeling worden dus door de centrale besturing 1 of meerdere warmtepompen ‘aan’ gezet. Bij hogere buitentemperaturen is 1 warmtepomp voldoende, maar bij lagere buitentemperaturen of hogere belasting zijn er mogelijk 2 warmtepompen nodig om aan de vraag te voldoen. Daardoor kan op de meest energie efficiënte wijze, de warmte uit de warmtepomp(en) via een platenwisselaar overgedragen worden aan het water in het voorraadvat.

 

Bij Zichtenburg staan naast 2 warmtepompen ook 2 voorraadvaten. Het eerste wordt door de warmtepomp verwarmd en het tweede bevat een extra elektrisch element om het voorverwarmde water na te verwarmen tot de voor legionella preventie gewenste tapwatertemperatuur.

 

Internet connectivity

Door de schakelkast kun je vanachter je bureau het systeem monitoren en instellingen wijzigen. Dat maakt het ook mogelijk om automatisch storingsmeldingen te ontvangen en indien mogelijk deze op afstand op te lossen.

De schakelkast in het project Zichtenburg hebben we voorzien van meer sensoren dan per se noodzakelijk. We doen dat om zoveel mogelijk informatie op te halen over hoe het systeem in de praktijk werkt en zo te blijven ontwikkelen aan de best mogelijke oplossing. In de toekomst zullen we de schakelkast veel vaker integreren in een warmtepompsysteem om daarmee de klant en de installateur te ontzorgen. Een systeem op maat dat een signaal geeft wanneer er iets ongebruikelijks gebeurt zodat we pro-actief kunnen reageren en ervoor kunnen zorgen dat de klant niet zonder warm water, verwarming of koeling komt te zitten.

 

Display in de toekomst

Nu zit er nog een display op de voorkant van de schakelkast. Daarop kun je het systeem op locatie uitlezen en instellen, tevens zie je een grafische weergave van het functioneren van het systeem. Een mini-webserver in de besturing maakt het in de toekomst mogelijk om in plaats van het display op de schakelkast rechtstreeks verbinding te maken via je smartphone. Dan kun je deze gegevens gemakkelijk bekijken op je telefoon.

 

Dit systeem bestaat uit de volgende producten:

  • 2 x Enevator Air Premium, type AWHP 30, lucht-water warmtepompen
  • 2 x Voorraadvat van respectievelijk 3000 en 400ltr.
  • 1 x platenwisselaar met geregelde laadpomp
  • 2 x geregelde transportpomp t.b.v. warmtepompen
  • 1 x elektrisch element
  • 1 x pomp en omloopklep recirculatie circuit.

Besturing inclusief cascade regeling, pompregelingen t.b.v. het laden van de voorraadvaten en integratie van aanvullend elektrisch element.

 

Energie efficiëntie warmtepompen

De Enevator Air Premium warmtepompen leveren water met temperaturen tot 63°C, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen voor ruimteverwarming én sanitair warm water. Ze kunnen COP’s (prestatiecoëfficiënten) tot 4,64 leveren en maken deel uit van een serie met 9 verschillende modellen met capaciteiten tot 100,7 kW. Deze warmtepompen functioneren bij buitentemperaturen tot -20°C.

 

Warmtepompen

Verantwoord gebruik van fossiele brandstoffen en duurzaamheid vinden we belangrijk. Daarom hebben we een range warmtepompen in ons assortiment die kunnen voorzien in de warmwaterbehoefte van middelgrote tot grote projecten. Vermogens variëren van 22 kW tot 463 kW waarmee in zeer grote hoeveelheden warm water kan worden voorzien. Het hoge temperatuurbereik (tot 78°C) maakt onze warmtepomp systemen niet alleen geschikt voor ruimteverwarming maar juist ook voor de bereiding van warm tapwater.

 

Hoge temperaturen nodig?

De Enevator Aqua Booster wordt ingezet als naverwarmer als er nog wat hogere temperaturen nodig zijn. Bijvoorbeeld in een warmtepompsysteem, maar ook als er gebruik wordt gemaakt van stadsverwarming of indien er warmte wordt teruggewonnen uit een bedrijfsproces.

Meer info over Enevator Aqua Booster

 

Warmtepompsystemen van A.O. Smith

A.O. Smith heeft kennis van alle technieken en adviseert graag bij het samenstellen van een goede warmwaterinstallatie. Iedere situatie is anders. De hoeveelheid warm water, de gewenste temperatuur en piekbelastingen moeten worden meegenomen in het advies voor het beste warmwatersysteem. Meestal kan door een combinatie van technieken, waaronder warmtepomp techniek, een installatie worden samengesteld die duurzaam, betrouwbaar én financieel verantwoord is. Bijvoorbeeld een warmtepomp in combinatie met een gasgestookte of elektrische boiler om de piekbelasting op te vangen. Een dergelijk advies vergt veel rekenwerk en kennis over de verschillende technieken. A.O. Smith heeft al deze kennis in huis en is daardoor de aangewezen partij om te assisteren bij een gedegen advies over middelgrote tot grote warmtepomp installaties.

 

 

We hebben nu verschillende modellen van onze heatpumps op voorraad. Online te bezichtigen en uit voorraad leverbaar. Bekijk het voorraad overzicht hier.
Voorraad bekijken

Producten gebruikt in deze oplossing

Projecten

Sportcomplex

Na een uitgebreide studie van de sportfaciliteiten in de Franse stad Vic-le-Comte (Auvergne) in 2008, is sportcomplex “André Boste” ingrijpend gemoderniseerd. Dit …

Minicamping ‘Op de veranda’

Op de in 2011 geopende minicamping ‘Op de veranda’ in Lage Mierde (Noord Brabant) is een SGE met 5 collectoren, drainback en …

Woonhuis

De ITS is uitgerust met 2 coils. In zonneopstelling wordt de bovenste coil van de ITS gekoppeld aan een CV, boiler of …

Melkveehouderij Fleerakkers

Melkveehouderij Fleerakkers in Duizel is uitgerust met 3 melkrobots en een melktank van 12.000 liter. Op deze melkveehouderij heeft Installatiebedrijf Will van …