Hoe duurzaam zijn warmtepompen eigenlijk?

Warmtepompen zijn elektrische producten. Er is altijd een hoeveelheid elektriciteit nodig om de warmtepomp te laten functioneren. Maar, met die elektriciteit kan een warmtepomp dan bijvoorbeeld tot 4,3 keer zoveel warmte produceren. Die 4,3 is gebaseerd op de COP (Coefficient of Performance) van onze Enevator Air Premium. Afhankelijk van onder andere het type warmtepomp, het ontwerp van de betreffende warmtepomp en de weersomstandigheden varieert de COP per toestel en situatie.

Ter vergelijking, een elektrische boiler heeft een COP van 1: dat betekent dat als je er 1kWh elektriciteit in stop, je ook 1 kWh aan warmte er uit haalt. Een warmtepomp is eigenlijk een soort katalysator. Je stopt er 1 kWh elektriciteit in en er komt een veelvoud van die energie terug in warmte.

Daardoor is een warmtepomp heel energie-efficiënt. Als er gebruik wordt gemaakt van 100% groene stroom om de warmtepomp te voeden, stoot een warmtepomp dus geen CO2 uit bij het bereiden van warm tapwater of het verwarmen van een gebouw. En dat is dus super duurzaam!

Share this article